Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Slecht slapen

Veel kinderen hebben een periode dat ze niet goed slapen. Meestal gaat dat vanzelf weer over. Slaapt je kind vaak slecht? Dan kunnen jij en je kind daar veel last van hebben. Het heeft invloed op jullie gezin en zorgt vaak voor stress.

Wat kun je doen?

Je kunt een aantal dingen doen om je kind beter te laten slapen. In elk geval is het handig dat je over het slapen duidelijke regels hanteert en dat je daarin grenzen stelt.

Je kind wil niet naar bed

  • Bij een kleuter kun je een vaste volgorde aanhouden van alles wat bij het naar bed gaan hoort. Door dit bedritueel weet je kind waar het aan toe is.
  • Laat eventueel de slaapkamerdeur op een kier of laat een lampje aan. Dan vindt je kind het misschien minder eng om alleen te zijn. Als kinderen ouder worden, gaat angst in het donker meestal vanzelf over.
  • Grotere kinderen vinden het vaak gezellig om even met hun ouder(s) alleen te zijn als hun jongere broertje of zusje al naar bed is. Geef je oudste kind extra aandacht en zeg dan rustig dat het nu echt bedtijd is.

Je kind slaapt niet in

  • Probeer de reden te ontdekken waarom je kind moeilijk inslaapt en zoek dan samen naar een goede oplossing. Misschien is je kind tot vlak voor het naar bed gaan nog druk aan het gamen of kijkt het naar spannende televisie. Dan kun je dat veranderen.
  • Kan het zijn dat je kind echt te vroeg naar bed gaat? Spreek dan af dat het wat langer mag opblijven of nog even mag lezen.
  • Soms liggen kinderen na te denken over een heleboel dingen. Misschien maakt je kind zich zelfs zorgen? Toon begrip voor die zorgen, maar ga er alleen op in als het echt niet kan wachten. Zeg anders dat je er de volgende dag samen over praat of samen een oplossing zoekt.
  • Ook kinderen die 's avonds actiever zijn, moeten op tijd in bed liggen om uit te rusten als ze er 's morgens vroeg uit moeten.

Je kind slaapt niet door

  • Het is heel normaal als je kind wakker wordt omdat het moet plassen, dorst heeft of droomt. De meeste kinderen gaan dan weer gewoon terug in bed en slapen verder.
  • Kinderen willen soms graag in bed bij de ouders slapen. Je kunt dit beter niet toelaten, want voor je het weet is het een gewoonte.
  • Het kan ook zijn dat je kind 's nachts slaapwandelt of dat het bang is in bed.

Melatonine voor kinderen

Als slapen een probleem blijft heb je misschien al eens nagedacht over het gebruiken van melatonine. Melatonine is een lichaamseigen stof die er voor zorgt dat je in slaap kunt komen. Sommige kinderen hebben een tekort aan deze stof en komen hierdoor moeilijk in slaap. Extra melatonine in de vorm van medicatie kan dan helpen.

Geen melatonine zonder doktersadvies

Kinderartsen raden af om melatonine zonder doktersadvies te gebruiken. Het is belangrijk om er eerst achter te komen of het om een melatoninetekort gaat. Er kunnen ook andere redenen zijn waardoor het inslapen niet goed lukt. In dat geval kan melatonine juist voor meer klachten zorgen en kunnen de problemen blijvend worden. Bespreek het gebruik dus altijd met een arts, ook al is het vrij verkrijgbaar.

×
Waar ben je?