Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Slaapwandelen

Slaapwandelen is een normaal verschijnsel bij kinderen en komt het meest voor in de basisschoolleeftijd.

Kenmerken van slaapwandelen

Het gebeurt meestal een of twee uur nadat een kind in slaap is gevallen. Je kind gaat rechtop zitten in bed en heeft zijn ogen open, maar is niet wakker. Het ene kind blijft in bed, het andere gaat ook rondlopen. Jonge kinderen lopen meestal rustig rond, oudere kinderen kunnen onrustiger zijn. Het slaapwandelen kan een paar minuten tot een half uur duren. Meestal gaat slaapwandelen in de puberteit vanzelf over.

Wat doe je als je kind slaapwandelt?

  • Maak je kind niet wakker en begeleid je kind rustig terug naar zijn bed.
  • Zorg dat je kind zich niet bezeert en dat het geen gevaarlijke dingen kan doen. Doe dus bijvoorbeeld de voordeur op slot en het slaapkamerraam dicht.
  • Als kinderen moe of gespannen zijn kunnen ze meer gaan slaapwandelen. Een vast slaapritueel en vaste bedtijden zorgen voor ontspanning.

Meestal hebben kinderen zelf geen last van het slaapwandelen en herinneren ze het ook niet de volgende dag. Als je kind het vervelend vindt, kun je de huisarts raadplegen.

×
Waar ben je?