Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Slaaptips

Kinderen hebben voldoende slaap nodig om goed te kunnen groeien, zich te kunnen concentreren op school en overdag voldoende energie te hebben. Om slaapproblemen te voorkomen, is het handig om je kind al van jongs af aan te laten wennen aan vaste bedrituelen.

Algemene tips voor peuters en kleuters

  • Stel een vaste bedtijd in.
  • Ga een halfuur voor bedtijd over op rustige spelletjes of activiteiten. Het is beter om je kind dan geen druk computerspelletje of andere wilde spelletjes meer te laten doen.
  • Stel een vaste volgorde in voor het ritueel van slapengaan. Ondertussen kun je samen de dag bespreken.
  • Breng je kind naar bed in een gezellige, ontspannen sfeer. Maak ook de slaapkamer gezellig en zorg voor een lekker bed.
  • Wens je kind welterusten en verlaat de slaapkamer.
  • Geef je kind de volgende morgen een compliment als het goed in bed is gebleven.

Oudere kinderen

Als je kind wat ouder is, wil het misschien alleen naar boven. Wil je kind op de eigen kamer nog wat lezen of muziek luisteren? Dat is prima, maar spreek een duidelijke slaaptijd af en zie er streng op toe dat je kind dan ook echt gaat slapen.

Voorlezen of praten

Bijna alle kinderen vinden het leuk om als onderdeel van het slaapritueel nog even te worden voorgelezen. Kleine kinderen kun je eindeloos hetzelfde boekje voorlezen. Ook grotere kinderen vinden het nog leuk om naar een verhaaltje te luisteren. Soms vinden ze het ook leuk om zelf hun vader of moeder een bladzijde voor te lezen.

Je kunt er ook voor kiezen om samen de dag nog even door te nemen. Dit is een goed moment voor kinderen om nog even te vertellen over iets leuks wat ze hebben beleefd, of iets akeligs waar ze nog even over willen praten. 

×
Waar ben je?