Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Aanpak cyberpesten

Cyberpesten (via internet, Facebook, WhatsApp, Twitter, enzovoort) komt regelmatig voor. Vraag je je kind wel eens of het vreemde, vervelende of beangstigende zaken tegenkomt op internet?

Praat met je kind over digitaal pesten

Het beste kun je zelf zo nu en dan het onderwerp aansnijden. Vraag of je kind het wel eens merkt dat iemand online gepest wordt. Bijvoorbeeld in een Whatsapp-groep. Hoe gebeurt dat dan precies en wat doe je in zo'n geval?

Voel je je onzeker over hoe het er aan toe kan gaan in de digitale wereld? Je weet natuurlijk niet alles, maar je kan het je kind wel vragen. Hoe vaker je dat doet, hoe gemakkelijker het is voor je kind om naar jou toe te komen als er een probleem is. Praat er ook eens over met andere ouders of met leerkrachten op school.

Wat kun je als ouder doen?

  • Als je kind gepest wordt, is het prettig als het zijn verhaal bij jou kwijt kan. Je kunt je kind uitleggen dan het zich niet schuldig hoeft te voelen.
  • Neem je kind serieus maar kijk ook of de zorgen terecht zijn. Misschien is het bericht niet speciaal voor jouw kind bedoeld of is het niet kwetsend bedoeld.
  • Als ouder kun je je kind steunen en helpen. Ook als je kind zelf de pester is.

Meer informatie vind je op de website Meldknop.nl en op Schoolenveiligheid.nl.

Wat kan je kind doen?

Je kunt de volgende tips met je kind bespreken:

  • Log uit of blokkeer de persoon die akelig doet.
  • Verbreek het contact.
  • Negeer pest-berichtjes, pest dus ook niet terug.
  • Houd een logbestand bij van de chatberichten of maak een printscreen van het pestgedrag.
  • Licht de beheerder van de website in en vraag of eventuele foto's of filmpjes verwijderd kunnen worden.
  • Praat er over (dit kan natuurlijk met jou, maar bijvoorbeeld ook met andere volwassenen of de vertrouwenspersoon op school).

Je kind kan ook chatten op Kindertelefoon.nl of op Pestweb.nl. Bellen kan natuurlijk ook naar De Kindertelefoon.

Kan ik aangifte doen?

Wordt je kind gestalkt, bedreigd, afgeperst of op een andere manier onder druk gezet? Neem dan contact op met de politie en doe aangifte. Hier is wel bewijs voor nodig: print de tekst, de foto's of de website en laat die zien. Verwijder nog niets, voordat je naar de politie bent gegaan. Ook beschikbare gegevens van de dader zoals een gebruikersnaam zijn belangrijk om mee te nemen.

Scholen hebben vaak een vertrouwenspersoon bij de politie.

×
Waar ben je?