Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Wanneer is een kind gameverslaafd?

We noemen een kind niet gauw verslaafd aan gamen of tv-kijken. Het kan zijn dat een kind veel achter de computer zit, of gamet, en dat daardoor problemen ontstaan. Eigenlijk gaat het daar om.

Normale dingen blijven doen

Als ouders zien dat het gamen al het andere in de weg gaat zitten (gewoon meedoen in het gezin, op tijd aan tafel komen, met vrienden spelen of sporten), en dat het niet lukt om dat te veranderen, dan is er wel reden tot zorg. Wacht niet te lang met het vragen van hulp als je denkt dat dat nodig is.

Gamen als vluchtgedrag

Als een kind het gamen gebruikt om te vluchten voor een probleem, is de kans groot dat het gamen zelf een verslaving wordt. Factoren die kunnen leiden tot obsessief gamen, zijn bijvoorbeeld:

  • omgevingsfactoren (denk aan groepsdruk);
  • sociale isolatie (eenzaamheid, gepest worden);
  • geestelijke gezondheidsproblemen (zoals depressie en sociale angsten);
  • problemen in het gezin;
  • gebrek aan steun.

Regels zijn belangrijk

Uit sommige onderzoeken blijkt dat problematisch game-gedrag bij basisschoolkinderen vaker ontstaat als er geen regels zijn voor mediagebruik. Je moet ze dus regels geven. Je laat je kind ook niet eindeloos snoepen: als je geen grenzen trekt, gaat alles op. Op deze leeftijd zijn ze nog te jong om zichzelf te kunnen beheersen.

Hoe lang gamen?

Maak je je zorgen over het aantal uur dat je kind aan gamen besteedt, lees dan eens de adviezen op Mediaopvoeding.nl.

Tip: toon interesse

Nog beter is het om vanaf het begin interesse te tonen in het gamen. Een kind dat ouders heeft die geen ruzie maken over het gamen, maar interesse tonen, loopt minder risico op problematisch of ‘verslaafd’ gedrag.

Kijk ook eens bij

×
Waar ben je?