Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Mediagebruik 9 – 12 jaar

Kinderen vanaf 9 jaar gaan steeds meer zelfstandig met media om.

Steeds zelfstandiger

Op deze leeftijd hebben de meeste kinderen een eigen game console, zoals een Wii, DS, een Playstation of een Xbox. Ze zitten nu vrijwel dagelijks op internet, voor spelletjes en sociale contacten. Ze ontdekken virtuele spelwerelden zoals Habbo Hotel, avonturengames zoals Runescape of zijn actief met een voetbalspel.

Ze ontdekken nu van alles in de media zonder dat ouders dat weten, laat staan dat ouders er steeds bij zijn. Ook vragen ze niet meer eerst toestemming om iets te mogen doen, of een game te mogen spelen. Steeds vaker gamen ze via een tablet (als ze die hebben) en gaan ze op onderzoek uit naar nieuwe, interessante apps.

Tip: geef je kind grenzen, zodat je kind bewust leert omgaan met media.

Tv-kijken

Kinderen hebben in deze fase een grote belangstelling voor tv-series waarin kinderen de hoofdrol spelen, zoals Spangas. Maar ook kijken ze graag naar soaps als Goede Tijden, Slechte Tijden, en andere tv voor volwassenen (ook al omdat ze nu de ondertitels goed kunnen lezen). Nederlandstalige spelshows en politieseries doen het ook goed. Het liefste kijken ze samen tv.

Op deze leeftijd genieten ze dus nog steeds van ‘samen’ iets doen met media, maar online zitten ze dan steeds vaker ieder op een eigen plek, op afstand van elkaar iets samen te doen.

Internet

Via internet zijn ze vooral met hun eigen vrienden in contact (niet zozeer met vreemden), en meestal in een game, maar ook al wel via sociale media zoals Facebook. Vanaf 11 jaar gaan sommigen contact met vreemden spannend vinden. Dat hangt samen met de puberteit.

YouTube

YouTube is nog steeds favoriete website nummer 1. Een kleine groep zet nu de eerste stappen in het zelf maken van media, zoals een eigen website, of een eigen filmpje dat ze dan ook op YouTube zetten.

In-app aankopen en reclame

Veel apps laten reclamelinks zien die je naar een andere website leiden. Hiermee willen ze de gebruiker geld laten betalen voor uitbreidingen van de app. Maak duidelijke afspraken met je kind over online betalingen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je kind eerst toestemming vraagt om iets te kopen. Als je kind meer geld heeft uitgegeven dan een kind van die leeftijd kan betalen, kun je dit geld meestal terugkrijgen.

Tip: Volg je kind in zijn interesse

Ga samen eens naar de bibliotheek (die is gratis voor kinderen) en zoek naar spannende of educatieve boeken, games en dvd’s die passen bij zijn of haar interesse. Zo leert een kind wat er allemaal nog meer is.

Online termen

Laat je informeren over belangrijke online termen. Denk bijvoorbeeld aan een tweet (een bericht op twitter), post (een bericht op Facebook) of appje (een bericht via WhatsApp), maar ook aan afkortingen zoals YOLO (You Only Live Once) en LOL (Laughing Out Loud). De betekenis van online termen kun je vinden op de website van Mediawijsheid.

×
Waar ben je?