Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Mediagebruik kinderen van 6 – 9 jaar

Vanaf 6 jaar krijgen kinderen interesse om zelf iets te doen met media.

Nog steeds vinden ze ‘samen’ iets met media doen het leukste (tv-kijken, gamen, filmpjes opzoeken). Dit wordt wel steeds minder met hun ouders en wat meer met vriendjes, broertjes en zusjes. Dat kan nu ook, omdat ze langzamerhand steeds beter lezen en schrijven. Veel kinderen hebben een tv op de eigen slaapkamer, soms een eigen computer of game console. Naast gamen op de game-console worden er ook steeds meer spelletjes gespeeld op de tablet.

Steeds meer zelfstandigheid

Naarmate kinderen zelfstandiger worden, verandert ook het mediagebruik: kinderen kiezen steeds vaker zelf naar welk tv-programma ze kijken, welke games ze spelen en welke websites ze bezoeken. Ze ontwikkelen daarin hun eigen smaak. Humor vinden ze aantrekkelijk: grappige shows en komieken als Mr. Bean zijn favoriet op deze leeftijd.

In deze fase ontdekken ze ook al populaire vloggers via YouTube. Vloggers zijn oudere tieners die dagelijks een fimpje maken over hun leven. Het inkijkje dat ze geven in hun leven is voor kinderen heel aantrekkelijk. Het lijkt op een dagelijkse soap als GTST, waar kinderen ook soms al naar willen kijken.

Tip: geef je kind grenzen, zodat je kind bewust leert omgaan met media.

Invloed van anderen en van reclame

Kinderen worden gevoeliger voor wat klasgenootjes vertellen over wat zij hebben gezien of gegamed: dat willen zij dan ook. In deze leeftijd zijn kinderen ook erg beïnvloedbaar door reclame. Ze begrijpen al wel wat reclame is, maar ze kunnen nog niet altijd herkennen óf iets reclame is of niet. Op websites is reclame moeilijker te herkennen dan op tv. En bij reclame in games is het nog moeilijker.

Eerste mobiele telefoon

Zo rond hun 9e krijgen de meeste kinderen hun eerste mobiele telefoon (soms al een smartphone), en beginnen ze interesse te tonen in sociale media. Bij de oudste kinderen in het gezin komt dat vaak wat later. Jongere kinderen zien wat een oudere broer en zus doet en krijgen hierdoor sneller interesse.

×
Waar ben je?