Logo Stichting Opvoeden.nl

Basisschoolkind

Taalproblemen

Als ouder help je automatisch je kind bij de ontwikkeling van taal. Het is belangrijk om taal te stimuleren door veel te praten en voor te lezen.

Stimuleer taalontwikkeling

Een goede taalontwikkeling vraagt om (stimulatie). Dat kan kan door veel met elkaar te praten. Bespreek bijvoorbeeld  de dag aan tafel. Betrek je kind bij dagelijkse bezigheden (koken, boodschappen doen) en vertel wat je doet. Ook spelletjes doen is een mooi moment om te kletsen. 

Uit onderzoek blijkt dat voorlezen veel bijdraagt aan een goede taalontwikkeling. Begin hier dus al vroeg mee.

Taalontwikkelingsstoornis

Soms doe je alles wat je kunt en loopt je kind toch een taalachterstand op. Je kind heeft bijvoorbeeld moeite om met woorden duidelijk te maken wat het bedoelt. Een taalachterstand komt meestal niet door te weinig aanbod van taal, maar door de aanleg van je kind om taal te leren. Als dit zo is, spreken we van een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Bij een taalontwikkelingsstoornis verwerken de hersenen taal minder goed. Je kind kan moeite hebben met praten of met het begrijpen van taal. Woorden klinken anders, of je kind hoort zelf niet wat er goed of fout is in een zin. Ongeveer vijf tot zeven procent van de bevolking heeft een TOS. Kijk op Kentalis.nl om een TOS bij je kind te herkennen.

Veel kinderen met taalproblemen krijgen later ook moeite met lezen (dyslexie).

Je kunt meer lezen over spraak- en taalontwikkeling op Kindentaal.nl

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X