Logo Stichting Opvoeden.nl

Basisschoolkind

Leren lezen

De voorbereiding op leren lezen en schrijven gebeurt in groep 1 en 2. In groep 3 leert je kind eerst letters herkennen, en vervolgens woordjes en eenvoudige zinnen lezen. Kinderen leren lezen tussen 5 en 8 jaar. Er zijn verschillende stadia in het leren lezen te onderscheiden.

De voorbereiding

De voorbereiding op leren lezen gebeurt eigenlijk vanzelf vanaf een maand of 6. Je kind leert praten en doorloopt het hele proces van taalontwikkeling. De wil om te leren lezen ontstaat vrijwel bij ieder kind vanzelf. Kleuters krijgen interesse voor letters.

  • Praat veel met je kind. Geef het de ruimte om te vertellen en vragen te stellen.
  • Je kunt veel voorlezen en verhaaltjes vertellen. Laat je kind vragen stellen over het verhaaltje.
  • Je kunt je kind liedjes en rijmpjes leren, of samen rijmen en taalspelletjes doen.

Aanvankelijk lezen

Je kind leert klanken aan letters te koppelen en samen te voegen tot een woord. De meeste kinderen leren dit in groep 3, maar de basis wordt al in groep 2 gelegd, vooral door te rijmen. Je kunt thuis allerlei spelletjes doen waarin je kind klanken leert om te zetten naar letters.

  • Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het begint met een s. Noem de letters niet bij hun naam, maar spreek de klank uit. Zeg dus niet ‘es’ maar ‘sss’.
  • Woordenrij: de een zegt een woord en de volgende zegt een woord dat begint met de laatste letter van het eerste woord, bijvoorbeeld: auto - ooievaar - ruit - telefoon - niks - schelp.
  • Rijmwoorden: maak samen zo veel mogelijk woorden die rijmen.
  • Spelenderwijs met letters bezig zijn: een boodschappenlijstje maken of een kaartje ‘schrijven’.

Voortgezet lezen

Van 7 tot 9 jaar oefenen kinderen de basisvaardigheden van het lezen. Ze leren wat sneller te lezen en meer aandacht te besteden aan het begrijpen van wat ze lezen.

  • Je kunt nu ook met je kind lezen, waarbij je om de beurten een stukje leest.
  • Het is belangrijk dat je kind het leuk vindt, het hoeft niet lang te duren.
  • Complimentjes geven is belangrijk voor de motivatie. Zo krijgt je kind plezier in het lezen.

Begrijpend lezen

Vanaf groep 4 leren kinderen ook ‘begrijpend lezen’. Kinderen kunnen beter begrijpend lezen als ze een goede woordenschat hebben. Blijf dus vooral veel gesprekjes met je kind houden. Geef regelmatig uitleg en informatie over wat je kind meemaakt. Uitstapjes maken is ook een goed idee. Hoe meer je kind meemaakt, hoe meer het herkent en hoe beter het begrijpt waar verhalen over gaan.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X