Logo Stichting Opvoeden.nl

Basisschoolkind

Stress

Stress is eigenlijk een vorm negatieve spanning. Ook een jong kind kan gestrest zijn.

Dat kan bijvoorbeeld komen door bepaalde gebeurtenissen zoals een ziekenhuisopname, een huisdier dat doodgaat, of een verhuizing. Het kan ook komen door omstandigheden zoals armoede, ouders die gaan scheiden, gepest worden, of een ouder die langdurig ziek is.

Omgaan met stress

De ene gebeurtenis of situatie levert meer stress op dan de andere. En het ene kind kan er beter mee omgaan dan het andere kind. In de basisschoolleeftijd kunnen kinderen door hun ontwikkeling wel steeds beter omgaan met stress. Ook steun uit de omgeving helpt een kind natuurlijk om te gaan met dingen die stress veroorzaken.

Wat kun je als ouder doen?

  • Bij kinderen op de basisschool helpt het om het goede voorbeeld te geven in moeilijke situaties. Laat het zelfvertrouwen en verstand zien waarmee jij de situatie de baas wordt.
  • Soms moet je je dan sterker voordoen dan je je voelt, maar je kind kan zich op deze manier wel aan jou optrekken.
  • Wees optimistisch en houd in het dagelijks leven vast aan wat nog wel goed is en goed lukt. Natuurlijk zonder het verdriet of de angst van je kind te negeren; die mag er gewoon zijn.
Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X