Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

In het verkeerde lichaam

Zo rond de 6 jaar weten kinderen dat ze een jongen of een meisje zijn. De meeste meisjes gaan zich meisjesachtig gedragen en de meeste jongens jongensachtig, maar zo gaat het niet altijd.

Sommige jongens willen bijvoorbeeld een keer nagellak opdoen. En sommige meisjes willen met auto’s spelen. Dit is meestal niets om je zorgen over te maken; het past bij een normale ontwikkeling.

Onvrede met je geslacht

Genderdysforie betekent letterlijk ‘onvrede met je geslacht’. Het is moeilijk vast te stellen of een kind genderdysforie heeft.

Jongens

Kenmerken van genderdysforie bij jongens zijn bijvoorbeeld:

  • het niet prettig vinden dat ze een penis hebben;
  • denken dat de penis wel weer verdwijnt;
  • niet van wilde jongensspelletjes houden;
  • van ‘echte meisjesdingen’ houden.

Meisjes

Kenmerken van genderdysforie bij meisjes zijn bijvoorbeeld:

  • het vervelend vinden om borsten te krijgen;
  • een hekel hebben aan ongesteld worden;
  • niet zittend naar het toilet willen gaan;
  • heel stoer doen of wilde spelletjes spelen.

Het gaat meestal vanzelf voorbij

Vaak wordt het tussen het tiende en dertiende levensjaar duidelijk of genderdysforie blijvend is. Bij 73 tot 94 procent van de genderdysforische kinderen verdwijnt het in de eerste jaren van de puberteitsfase.

Daarom wordt geadviseerd om geslachtsrolwisseling (bijvoorbeeld het veranderen van de naam of het dragen van kleding van de andere sekse) uit te stellen totdat je kind wat ouder is en het echt zeker weet.

Diagnose

Als je het vermoeden hebt dat je kind genderdysforisch is, neem dan contact op met je huisarts of de jeugdarts. Voordat de diagnose genderdysforie gesteld kan worden, vinden er diverse onderzoeken plaats.

Voor meer advies op dit terrein zijn er momenteel in Nederland twee zogenaamde genderteams: het VU medisch centrum in Amsterdam en het Universitair Medisch Centrum in Groningen.

Patiëntenorganisatie Transvisie biedt zelfhulpgroepen aan transgenderjongeren en hun ouders. Transvisie Zorg biedt psychosociale hulp.

×
Waar ben je?