Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Seksuele ontwikkeling

De seksuele ontwikkeling van kinderen begint al bij de geboorte en gaat door totdat ze 18 jaar zijn. Ieder kind ontwikkelt zich in zijn of haar eigen tempo.

Van 4 tot 6 jaar

Kinderen tussen de 4 en de 6 jaar ontdekken seksualiteit vaak in de vorm van spelletjes, zoals doktertje spelen of vader en moedertje. Eerst gebeurt dat in het openbaar, maar later vaak in het geheim omdat ze leren dat bloot zijn in het openbaar niet mag. Kinderen zijn ook heel nieuwsgierig. Ze willen bijvoorbeeld weten waar kinderen vandaan komen. Ze kunnen hier eindeloos veel vragen over stellen.

Regels leren

Naarmate kinderen meer contact krijgen met grote groepen mensen, zoals op school, leren ze steeds beter hoe ze zich moeten gedragen. Ze leren dat ze niet zomaar in het openbaar hun lichaam kunnen laten zien of zichzelf of een ander kunnen betasten.

Vriendschappen

Je kind sluit vriendschap met andere kinderen, zowel met jongens als met meisjes. Kinderen in de leeftijd van 4 tot 6 jaar koppelen vriendschap of iemand lief vinden vaak aan verliefdheid. Dit heeft meestal niets te maken met gevoelens van seksualiteit en verlangen. Het is hun manier om te zeggen dat ze iemand lief vinden.

Lieve meisjes en stoere jongens

Kinderen begrijpen steeds beter dat ze een jongen of een meisje zijn. Ze krijgen duidelijke ideeën over hoe jongens en meisjes zich horen te gedragen. Meisjes gaan zich vaak heel meisjesachtig gedragen en jongens heel jongensachtig. Niet alle kinderen doen dat. Daar hoef je je als ouder geen zorgen over te maken.

Van 7 tot 9 jaar

Rond het zevende jaar gaat een kind zich in z’n blootje ongemakkelijk voelen. In deze leeftijd gaan kinderen minder vragen stellen over seks, omdat ze merken dat dit een beladen onderwerp is.

Fantasie

In deze leeftijdsfase verzinnen kinderen veel verhaaltjes, ook over verliefdheid en seks. Ze fantaseren bijvoorbeeld over met wie ze verkering willen of met wie ze later willen trouwen.

Voor het eerst verliefd

Kinderen kunnen heel verliefd zijn. Ze willen naast elkaar zitten en elkaars handje vasthouden. Voor het kind voelt de verliefdheid heel echt.

Apart spelen

Jongens en meisjes spelen vaak apart. Ze doen dan echte jongensdingen en echte meisjesdingen. Als jongens en meisjes samen spelen, vinden ze dat vaak spannend. Ze zijn verlegen of gaan juist heel stoer doen.

Van 10 tot 12 jaar

Tussen de 10 en de 12 jaar komt je kind in de puberteit. Meisjes beginnen daarmee als ze ongeveer 10 jaar zijn. Jongens zijn meestal 12 jaar. De geslachtsontwikkeling begint. Je kind krijgt meer lichaamshaar. In de puberteit krijgen opgroeiende kinderen interesse in de volwassen seksualiteit. Ze fantaseren meer over seksualiteit en zien van alles en nog wat op televisie, op internet en in tijdschriften. Dit wekt hun nieuwsgierigheid. Tegelijkertijd kunnen ze preuts of afhoudend reageren als je het met hen over seksualiteit wilt hebben. Je kind ontdekt ook zelfbevrediging en experimenteert hiermee in de eigen omgeving.

Onzekerheid

Meisjes en jongens in deze leeftijd moeten vaak wennen aan hun nieuwe lichaam en aan de veranderingen. Ze vragen zich af of ze wel normaal zijn. Ze kunnen erg onzeker worden over hun lichaam. Als ze puistjes hebben kunnen ze daar bijvoorbeeld veel last van hebben.

Eerste verkering

In deze fase krijgen veel kinderen hun eerste vriendje of vriendinnetje. Ze lopen hand in hand en geven kusjes. Sommige kinderen gaan al zoenen.

Geen idee hoe je de vragen van je kind kunt beantwoorden?

Als je geen idee hebt hoe je de vragen van je kind kunt beantwoorden, kijk dan eens op de website Kindenseksualiteit.nl. Daar vind je tips en voorbeelden.

×
Waar ben je?