Logo Stichting Opvoeden.nl

Basisschoolkind

Groeipijn

Kinderen vanaf 4 jaar hebben ’s avonds of ’s nachts wel eens last van groeipijn in hun kuiten of dijen, en soms ook achter de knieën of in de liesstreek. De pijn lijkt op kramp en zit steeds op een andere plek.

Wat veroorzaakt groeipijn?

De groeischijven aan het uiteinde van de botten groeien soms hard. Groeipijn ontstaat door extra bloedtoevoer, meegroeiende spieren en zenuwen die extra geprikkeld worden.

Kun je iets doen aan de pijn?

Groeipijn komt spontaan opzetten en gaat vanzelf weer over. Je hoeft je er niet zo veel zorgen over te maken. Je kind kan wel behoorlijk last hebben van groeipijn. Een warme kruik en de pijnlijke plek masseren kan de pijn wat verzachten. Je kunt natuurlijk ook een pijnstiller geven, bijvoorbeeld paracetamol.

Groeipijn of gewrichtspijn

Als de pijnlijke plek rood, dik of warm is, kan er een ontsteking zitten. Met dit soort klachten, of als je kind last heeft van gewrichtspijn, kun je het best even naar de huisarts gaan.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X