Logo Stichting Opvoeden.nl

Basisschoolkind

Ziekte van Osgood-Schlatter

Vooral jongens tussen de 10 en 16 jaar krijgen wel eens last van hun knieën. Meisjes hebben dat minder, maar dan vaak als ze iets jonger zijn.

De symptomen

De klachten ontstaan als je kind in de groei is, vooral als het een sport beoefent waarin veel gerend, gesprongen of geknield wordt. De aanhechting van de kniepees op het scheenbeen raakt geïrriteerd en ontstoken. Onder de knie komt dan een bult die pijn doet, vooral als je erop drukt. Meestal voelt het ook warm aan. Het strekken van het been kan pijnlijk zijn, net als traplopen en hurken. De klachten kunnen onregelmatig voorkomen. Op de geïrriteerde plaats ontstaat wat meer botweefsel dan normaal.

Het gaat vanzelf over

Medici noemen deze aandoening ‘Osgood-Schlatter’. Het is verder vrij onschuldig, maar als je kind niet rustig aan doet, kan het ernstiger en langduriger worden.

In principe gaan de klachten na enkele maanden (soms enkele jaren) vanzelf over. Artsen adviseren meestal om minimaal 3 maanden weinig aan sport te doen. Dat geldt zeker voor sporten waarbij je kind veel moet rennen en springen. De knie krijgt dan wat rust.

Wat kun je zelf doen?

Wat kan helpen is om na het sporten de knie van je kind te koelen met ijs. Op krukken lopen is niet goed. Dan verslappen de beenspieren, waardoor weer andere blessures kunnen ontstaan. De bult onder de knie zal blijven bestaan, maar daar heeft een kind later geen hinder meer van. Alleen bij knielen op die knie kan de bult ook later nog pijnlijk aanvoelen.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X