Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Angststoornissen

Angst is de natuurlijke reactie van je lichaam en geest op dreigend gevaar. Angst heeft dus een heel belangrijke functie. Het is een signaal van je lichaam dat je in beweging moet komen om het gevaar te bestrijden, te voorkomen of ervoor te vluchten.

Als je kind zo bang is dat het geen plezier heeft en niets onderneemt, is het tijd om actie te ondernemen.

De angst is niet reëel

Als je kind bang is voor alles wat vies is, te bang is om naar buiten te gaan of niet op drukke openbare plekken durft te komen, heeft het een angststoornis. Een ander woord daarvoor is ‘fobie’. Een belangrijk kenmerk van een fobie is dat de angst niet reëel is. De angst is een buitenproportionele reactie op de werkelijke bedreiging.

Impact op het dagelijks leven

Een angststoornis kan een behoorlijke impact hebben op het leven van je kind. Het kan zelfs bepalend worden voor wat je kind dagelijks doet. Angststoornissen kunnen zich uiten in aandoeningen. De angst om dik te worden kan zich bijvoorbeeld uiten in de ziekte anorexia nervosa.

Behandeling

De behandeling van angst- en dwangstoornissen kan onder andere door middel van medicatie en therapie. Als je kind een angst- of dwangstoornis heeft, kun je het best naar de huisarts gaan. De huisarts kan je kind behandelen of doorverwijzen naar professionele hulpinstanties.

×
Waar ben je?