Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Glutenintolerantie

Gluten is een eiwit dat voorkomt in granen zoals tarwe, rogge, haver, spelt, kamut en gerst. Gluten zit dus in:

  • brood;
  • pizza;
  • pasta;
  • koekjes;
  • cake;
  • taart.

Verder zit het ook in soepen, sausen en sommige snoepjes en ijsjes.

Welke reactie geeft het?

Bij kinderen met een glutenintolerantie (ook wel coeliakie genoemd) raken het slijmvlies en de dunne darm beschadigd. Deze werken hierdoor minder goed zodat voedingsstoffen niet goed worden opgenomen.

Behalve darmklachten kan je kind ook andere gezondheidsproblemen krijgen, bijvoorbeeld:

Naar de huisarts?

Als je denkt dat je kind glutenintolerant is, ga dan langs de huisarts. Die kan een eenvoudig bloedonderzoek doen. Dan weet je of er afweerstoffen tegen gluten in het bloed zitten. Uiteindelijk zal in het ziekenhuis een darmonderzoek (biopsie) zekerheid geven of je kind coeliakie heeft of niet.

Glutenvrij dieet

Je kind groeit er helaas niet overheen en mag daarom levenslang geen voedsel eten dat gluten bevat. De enige oplossing is dus een glutenvrij dieet.

  • Een diëtist kan je helpen om voeding te kiezen die geen gluten bevat.
  • Vertel op school en aan anderen wat je kind wel en niet mag eten en waarom.
  • De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) heeft voorlichtingsmateriaal ontwikkeld over glutenintolerantie.
×
Waar ben je?