Logo Stichting Opvoeden.nl

Basisschoolkind

Verkoudheid en bronchitis

Een verkoudheid is een besmettelijke virusinfectie van de bovenste luchtwegen.

Weerstand

Er bestaat niet één verkoudheidsvirus; er bestaan er maar liefst meer dan 200. Kinderen zijn nog niet immuun voor al deze virussen. Daarom worden zij vaker verkouden dan volwassenen, omdat die al een betere weerstand hebben opgebouwd tegen veel verschillende virussen.

De symptomen

Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus en keel. De symptomen van een verkoudheid zijn: een loopneus of een verstopte neus, keelpijn, hoesten, niezen, hoofdpijn, spierpijn, verhoging of koorts en vermoeidheid. Ook kan een verkoudheid zich via de buis van Eustachius verplaatsen naar het oor. In dat geval kan je kind een oorontsteking krijgen.

Geneesmiddelen

Er bestaan geen geneesmiddelen tegen verkoudheid. Ook antibiotica helpen niet, omdat antibiotica alleen helpen tegen bacteriële infecties en niet tegen virusinfecties. Wel kun je bij de drogist verschillende middeltjes kopen die de symptomen kunnen verminderen, zoals neusdruppels of een neusspray.

Naar de huisarts?

Meestal gaat een verkoudheid binnen 2 weken vanzelf weer over. Het is dus ook niet nodig om meteen naar de huisarts te gaan. Ga wel met je kind naar de huisarts als een verkoudheid langer dan 2 weken aanhoudt, als er ademhalingsproblemen ontstaan of wanneer de symptomen verergeren.

Bronchitis

Via de luchtpijpvertakkingen wordt er lucht van en naar de longen getransporteerd. Bronchitis is een ontsteking van die luchtpijpvertakkingen (de bronchiën). Bronchitis kan acuut of chronisch zijn. Chronische bronchitis komt vooral voor bij mensen die ouder zijn dan 40 jaar en bij rokers. Acute bronchitis kan ontstaan bij iedereen die hoest bij griep of verkoudheid.

De verschijnselen zijn een piepende ademhaling, veel slijm ophoesten en soms een pijnlijk gevoel op de borst. Meestal gaat dit (net als een normale verkoudheid) binnen een paar dagen over, maar bronchitis en verkoudheid kunnen ook gepaard gaan met een bacteriële infectie. De klachten zullen dan aanhouden en verergeren. Het slijm dat opgehoest wordt is dan meestal groen of groenig van kleur. Het is natuurlijk verstandig om in dat geval contact met de huisarts op te nemen.

Kijk ook eens bij:

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X