Logo Stichting Opvoeden.nl

Basisschoolkind

Vaginale afscheiding

Vaginale afscheiding is een natuurlijk verschijnsel. Normale afscheiding is vloeibaar, doorzichtig en witachtig.

Normale afscheiding

Ook bij jonge meisjes is een geringe vaginale afscheiding normaal. De wand van de vagina en de baarmoederhals maken vocht en slijm en zo nu en dan komt daar wat van naar buiten. Veel meisjes hebben een iets gelige afscheiding die eventueel te zien is in het ondergoed.

Ongewone afscheiding

Een bekende oorzaak voor afscheiding, zijn wormpjes. Zij kruipen vanuit de anus omhoog en veroorzaken jeuk en irritatie. Verder kunnen verkeerde afveegtechniek, of slechte hygiëne ook overmatige afscheiding geven. Bij meer afscheiding met roodheid en irritatie in het genitaalgebied kan een candidainfectie de oorzaak zijn.

Wanneer duidelijker afscheiding optreedt is er mogelijk een infectie gaande. Hierbij komt er dan ook vaak jeuk en irritatie bij voor.

Wanneer er een hardnekkige afscheiding is waar soms ook bloed bij zit, kan iets in de vagina zitten. Dat kan van alles zijn, van kraaltjes tot zelfs kleine speelgoedjes.

Neem contact op met je huisarts:

  • als klachten erg hinderlijk zijn, steeds terugkomen of lang duren of bloed bij zit;
  • bij andere verschijnselen zijn waarover je je zorgen maakt.
Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X