Logo Stichting Opvoeden.nl

Basisschoolkind

Stinkende adem

Om voortdurend vies uit de mond te ruiken kan voor kinderen een groot probleem vormen. Misschien worden ze op school gepest met hun slechte adem en een eenvoudige maatregel zoals tandenpoetsen, kauwgom kauwen met pepermuntsmaak heeft niet altijd effect.

Vaak blijven kinderen maanden met deze klacht lopen. Het kan lang duren voordat de oorzaak van een slechte adem wordt gevonden en het aanpakken ervan kost ook tijd.

Oorzaken van een slechte adem

De oorzaken voor slechte adem liggen vooral in de neus-keelholte en de mond. Vermoedelijk ontstaat de lucht door bacteriën die voedselresten of speeksel omzetten in stinkende gassen. Mogelijke oorzaken zijn:

  • Vergroting van de neus- of keelamandelen door steeds terugkerende infecties.
  • Bacteriegroei op ingedikt slijm in de neus-keelholte.
  • Bacteriegroei op de tong.
  • Chronisch ontstoken tandvlees.
  • Onverzorgd gebit, met veel tandsteen.

Soms is een ziekte de oorzaak

Er zijn enkele ziekten die een slechte adem veroorzaken, zoals leverziekten en chronische nierziekten. Heeft je kind daar last van, dan weet je dat vaak al eerder. Bij ontregelde diabetes ruik je in de adem de lucht van aceton, die lijkt op de geur van nagellakverwijderaar.

Wat kun je doen tegen een slechte adem?

Om te beginnen moet je kind zijn gebit zeker twee keer per dag goed poetsen. Ook met tandenragers en flossen tussen de tanden en kiezen. Het helpt ook als je kind zijn mond spoelt met mondwater. Vraag je tandarts om advies hierover. Laat je kind ook een bezoek brengen aan de tandarts of de mondhygiënist om zijn gebit te laten reinigen.

Als bacteriegroei op de tong de oorzaak is, kan je kind dagelijks zijn tong goed schoon schuren met een speciale tongreiniger om de bacterielaag weg te werken.

Helpt dit niet, dan kun je de huisarts vragen om een oorzaak voor de stinkende adem te vinden.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X