Logo Stichting Opvoeden.nl

Basisschoolkind

Diarree

Diarree is waterige, dunne ontlasting. Als je kind diarree heeft, heeft het meestal ook last van buikkrampen.

Wat veroorzaakt diarree?

Diarree wordt veroorzaakt door een virus of een bacterie die het lichaam binnenkomt door bedorven voedsel of besmet water. De darmwand raakt ontstoken en kan minder vocht opnemen dan normaal. Daardoor is de ontlasting zo waterig en dun.

Voedselintolerantie

Kinderen kunnen ook diarree krijgen als ze voedsel binnenkrijgen waar ze intolerant voor zijn, zoals gluten of lactose.

Kinderen

Kinderen moeten vaak overgeven als ze diarree hebben. Soms hebben ze ook koorts. Hierdoor verliezen ze veel vocht en daarom is het belangrijk om je kind meer (water) te laten drinken dan normaal.

Wat kun je eraan doen?

Er is geen geneesmiddel tegen diarree. Diarree gaat vaak na 1 of 2 dagen vanzelf weer over. Wees voorzichtig met diarreeremmers zoals loperamide. Tenslotte moet het virus of de bacterie het lichaam verlaten via de ontlasting.

  • Vooral veel drinken, meer dan normaal, is belangrijk om het vochttekort aan te vullen.
  • Let daarnaast goed op de hygiëne en de houdbaarheidsdata van voedsel.
  • Leer kinderen om altijd hun handen te wassen nadat ze naar de wc zijn geweest, en natuurlijk ook voordat ze aan tafel gaan.

Kijk ook eens bij:

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X