Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Bedinrichting voor baby's

Bij het kiezen van beddengoed wil je de meest veilige keuzes maken. Een veilig bed met het juiste beddengoed verkleint namelijk de kans op wiegendood.

Slaapzak

Als je een babyslaapzak koopt, is het van belang dat hij goed past. De armsgaten en de halsopening mogen niet te groot zijn. Als je kind zich eruit kan wurmen, is het gevaar dat het diep in de slaapzak kruipt.

In een babyslaapzak kan je baby niet onder de dekens kruipen. Dit verkleint het risico op warmtestuwing en verstikking. Een dunne slaapzak mag eventueel gecombineerd worden met een laken en een deken. Combineer het nooit met een dekbed.

Deken

Kies je voor een deken, zorg er dan voor dat je het bed kort en stevig opmaakt en dat de voeten van je baby bijna tegen de onderkant van het bed liggen. Je baby kan zo niet met het hoofd onder de dekens kruipen.

Dekbed

De eerste 2 jaar wordt een dekbed afgeraden. Het gevaar is dat een baby het onder een dekbed te warm krijgt. Bovendien kunnen kinderen door hun getrappel makkelijker onder het dekbed komen en in de hoes verstrikt raken. Beide zijn een risico voor wiegendood.

Matras

Houd bij het kiezen van een matras rekening met een aantal zaken.

  • Kies een matras dat vlak en stevig is.
  • Kies een matras dat goed in het bed past zodat je kind niet tussen het matras en de zijkant van het bed beklemd kan raken.
  • Kies een matras dat niet kan omklappen. Zo voorkom je dat je kind onder het matras terecht komt.
  • Gebruik geen matras dat ingespoten is tegen insecten of huisstofmijt. Alternatieven zijn horren of een klamboe.
  • Er mag geen plastic hoes om het matras zitten. Plastic ventileert niet en hierdoor kan je kind het te warm krijgen. Een ventilerende onderlegger om het matras te beschermen is wel verstandig.
  • Koop bij voorkeur een matras dat in Europa gemaakt is. Matrassen van buiten Europa hebben namelijk in een zeecontainer gezeten, waarin mogelijk desinfecterende stoffen zijn gespoten.
  • Gebruik bij voorkeur een nieuw matras. Een matras waar een oudere broer of zus op heeft geslapen mag ook, mits het matras voldoet aan bovengenoemde eisen.

Kussens en knuffels

Leg geen kussens of knuffels bij je kind in bed. Kinderen kunnen daar met hun gezicht tegenaan kruipen en daardoor in ademnood komen. Wanneer je kind wat ouder is en in een groter bed slaapt, kun je wel knuffels en kussens in het bed leggen.

Je kunt ook beter geen hoofdbeschermers of bedverkleiners gebruiken, want ook die kunnen de ademhaling belemmeren als je kind er tegenaan komt.

Kruik

Het is belangrijk om kruiken voor gebruik te controleren. Er zijn verschillende soorten kruiken verkrijgbaar, zoals elektrisch oplaadbare kruiken, pittenkruiken en warmwaterkruiken.

Je kunt de kruik het best alleen gebruiken om het bed voor te verwarmen. Haal de kruik uit het bed als je baby erin ligt. Wil je toch een kruik gebruiken wanneer je baby in bed ligt, overleg dan met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) of de kraamverzorgende.

Filmpje: Slaapt jouw baby veilig?

In dit filmpje van VeiligheidNL zetten we de belangrijkste tips voor veilig slapen op een rij.

×
Waar ben je?