Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Veilig in bed en in de box

Prettig en veilig slapen is belangrijk voor de ontwikkeling van je baby. Bovendien verklein je met een veilig bed de kans op wiegendood.

Veilig babybed

Als je een babybed gaat kopen, let er dan op dat de afstand tussen de spijlen tussen de 4,5 en 6,5 centimeter is. Een goed babybed is gemaakt van stevig, glad afgewerkt materiaal en heeft een ventilerende bodem. Daar hoort een stevig en vlak matras op. Gebruik geen wieg of bed waarbij de wanden gesloten zijn. Er moet vanaf de slaapplek via de zijkant ventilatie mogelijk zijn.

Een kinderwagenbak is niet geschikt als vaste slaapplaats, laat je baby niet voor een langere periode binnenshuis hier in slapen. Als je baby na het wandelen toch nog ligt te slapen in de kinderwagen, laat dan in elk geval de kap omlaag.

Het bed verven?

Als je van plan bent het bed zelf te gaan schilderen, vraag dan advies bij de verfwinkel zodat je verf kiest zonder giftige stoffen. Kleine kinderen bijten en sabbelen ook aan hun bed.

Veilige bedinrichting

Voor het bed van baby’s en peuters is er van alles te koop: babyslaapzakken, dekens en dekbedden. Een goede bedinrichting is belangrijk en kan de kans wiegendood verkleinen.

Veilig slapen

  • Leg je baby altijd op zijn rug te slapen.
  • Gebruik de eerste twee jaar geen dekbed, maar een laken met een deken, of trek je kind een babyslaapzak aan.
  • Gebruik je een deken en/of een laken? Maak het bed dan kort op zodat de voeten van je kind bijna de onderkant raken.
  • Zet het bed op ruime afstand van de verwarming en van (gordijn)koorden en snoeren.
  • Zorg voor een koele omgeving. Een goede temperatuur in de slaapkamer is rond de 16 graden.
  • Leg geen hoofdbeschermer, kussen of grote zachte knuffel bij je kind in bed. Als hij er met zijn gezicht tegenaan ligt, kan hij in ademnood raken.
  • Laat je kind niet bij jou in bed slapen. Het is wel verstandig om zijn bed naast je eigen bed te zetten, dit is het prettigst en het veiligst.
  • Slaap nooit met je kind op de bank.
  • Leg je kind nooit vast om uit bed vallen of omrollen te voorkomen. Een babyslaapzak met een strak opgemaakt bedje is voldoende.

Veilig in de box

Voor baby’s is de box een veilige plek om te spelen. Veel boxen hebben een verstelbare bodem. Zodra je kind zich gaat optrekken en probeert te gaan staan, kun je de bodem beter in de laagste stand zetten.

Informatie

Kijk voor meer informatie over veiligheid in bed en in de box op de website van VeiligheidNL

Filmpje: Slaapt jouw baby veilig?

In dit filmpje van VeiligheidNL zetten we de belangrijkste tips voor veilig slapen op een rij.

×
Waar ben je?