Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Luiers

Baby’s hebben een intensieve verzorging nodig. Je stopt je kind lekker in bad, wast de haartjes en verzorgt de huid met speciale babyolie of andere crèmes. Ook bij het verschonen van de luier is het belangrijk om de kwetsbare huid van de billetjes goed te verzorgen.

Luiers verschonen

Hoe moet je een luier verschonen? Zeker bij je eerste kind kan dat nogal lastig zijn. Als je baby geplast heeft, is het meestal niet zo moeilijk. Bij poepluiers is dat een ander verhaal. Hoe vaak een baby poept, is bij elke baby anders. De ene baby poept elke dag, de andere kan wel een paar dagen overslaan.

Tips bij het verschonen van de luier

  • Gebruik lauwwarm water en doekjes met een speciale babylotion, maar geen zeep!
  • Maak de huid, de billetjes en de liezen goed droog. Gebruik hiervoor een hydrofiele handdoek.
  • Voorkom irritatie door na het afdrogen de billetjes en de huidplooien in te smeren met een babycrème.
  • Jongetjes gaan vaak plassen wanneer de luier los is. Houd daarom zijn piemeltje naar beneden.
  • Houd bij het omdoen van de luier een vingerbreedte ruimte tussen de luier en het buikje van je baby.
  • De gerimpelde randjes van de luier, bij de beentjes, moeten naar buiten wijzen om doorlekken te voorkomen.

Poepluiers

  • Bij een meisje kunnen de schaamlippen helemaal vol zitten met poep. Je kunt ze dan het best schoonmaken met veel lauw water. Doe dat heel voorzichtig, maar wel grondig.
  • Bij een jongen gaat het verschonen van een poepluier wat makkelijker. Wees wel voorzichtig met de voorhuid van zijn piemel; die kun je niet naar achteren trekken.

Luieruitslag

Na het verschonen is het belangrijk om de tere huid van de billetjes goed te verzorgen. Om luieruitslag te voorkomen en te genezen, kun je het best de huid tweemaal per dag insmeren met zinkzalf. Strooi na het verschonen een beetje babypoeder over de billetjes.

Wasbaar en milieuvriendelijk

Per dag verschoon je je baby al gauw acht tot tien keer. Dat is wel iets om rekening mee te houden wanneer je kiest welk type luier je wilt gebruiken. Wil je een wasbare luier van katoen of kies je voor het gemak van een wegwerpluier?

Het voordeel van wasbare luiers is dat ze goedkoop en milieuvriendelijk zijn. Bovendien worden kinderen die katoenen luiers dragen eerder zindelijk. Het nadeel van katoenen luiers is dat je ze moet uitwassen. Dat kost natuurlijk ook water en energie.

Wegwerpluiers

Het voordeel van wegwerpluiers is vooral dat ze gemakkelijk zijn. Je kunt ze meteen na gebruik weggooien. Het nadeel van wegwerpluiers is dat ze duur zijn en slecht voor het milieu. Vanwege die milieuaspecten zamelen sommige gemeenten wegwerpluiers apart in.

×
Waar ben je?