Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Wiegendood

In Nederland komt wiegendood gelukkig nog maar zelden voor. Het is wel belangrijk om de juiste maatregelen te nemen zodat de kans op wiegendood wordt verkleind.

Veilig babybed

De veiligheid van je kind kun je bevorderen door het babybed op de juiste manier op te maken. In een babyslaapzak krijgt je kind het niet te warm en kan hij altijd vrij ademen. Je kunt ook een deken en een laken gebruiken. Maak het bed dan kort op en leg je kind met de voeten tegen de onderkant van het bed. Stop het beddengoed vervolgens stevig in. Gebruik tot de leeftijd van twee jaar geen dekbed; dat is veel te warm voor je kind.

Laat je kind niet bij jou in bed slapen. Het advies is om het bed van je baby naast je eigen bed te zetten, ook wel rooming-in genoemd. Dit is het prettigst en het veiligst.

Leg je baby op zijn rug in bed

De manier waarop je je kind in bed legt, kan het risico op wiegendood verkleinen. Je kunt je hem het best op zijn rug in bed leggen, en niet op zijn zij of buik.

De buikligging kun je wel stimuleren als je baby wakker is, dat is goed voor de motoriek.

Leg geen kussens en knuffels in bed

Je kunt beter geen kussens en knuffels in het bedje leggen. Het is heel belangrijk dat je kind vrij kan ademhalen en niet in ademnood komt door kussens, knuffels of andere zachte materialen.

Zorg voor de juiste temperatuur in de kamer

Een goede temperatuur voor de slaapkamer is 16 tot 18 graden. Een te hoge temperatuur van de kamer kan het risico op wiegendood vergroten. Als je wilt controleren of je slapende kind het niet te warm heeft, voel dan de nek en de voeten van je baby. Als deze aangenaam voelen, dan is dit de goede temperatuur voor je kind.

De temperaturen in de slaapkamer kunnen natuurlijk verschillen in de zomer- en wintermaanden. Dit is niet zo erg, maar het is verstandig om de temperatuur van zowel je kind als de slaapkamer goed in de gaten te houden.

Voorkom meeroken

Roken is voor niemand gezond, maar voor baby’s is het extra slecht als er in hun omgeving wordt gerookt. Meeroken kan het risico op wiegendood namelijk vergroten.

Alarmapparaten

Alarmapparaten of matjes die wiegendood kunnen voorkomen bestaan helaas niet. Ook al maken diverse fabrikanten er reclame voor. Het risico kan zelfs groter zijn als je denkt dat je kind dankzij zo'n matje veilig op de buik kan slapen. Denk je dat het nodig is om een vorm van controle te hebben, bespreek dat dan met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

Meer weten over wiegendood?

Kijk voor meer informatie over veilig slapen op de website van VeiligheidNL

Filmpje: Slaapt jouw baby veilig?

In dit filmpje van VeiligheidNL zetten we de belangrijkste tips voor veilig slapen op een rij.

×
Waar ben je?