Logo Stichting Opvoeden.nl

Baby

Wat kun je doen als je baby slecht slaapt?

Als je baby net geboren is, slaapt hij veel. Je kind heeft een eigen slaapritme en bij ieder kind is dit ritme anders. In de eerste zes maanden slapen de meeste kinderen 13 tot 15 uur per 24 uur.

Als je baby huilt voor het slapen gaan

Baby's huilen zichzelf vaak in slaap, ook als ze 's nachts even wakker worden. Dat hoort erbij. Dit kan een korte periode zijn of wat langer duren.

Het huilen kan ook een patroon worden. Het kost dan veel doorzettingsvermogen om dit probleem te doorbreken. Je kunt zelf veel doen om slaapproblemen te voorkomen.

Als je baby moeilijk in slaap valt

Het kan zijn dat je baby moeilijk in slaap valt. Misschien huilt je kind hard, of blijft het maar huilen.

  • Ga na wat er aan de hand kan zijn. Misschien is je kind niet slaperig genoeg?
  • Niet ieder kind heeft evenveel slaap nodig. Pas de bedtijd dan aan.
  • Misschien huilt je baby omdat hij ergens last van heeft, bijvoorbeeld omdat er een tand doorkomt.
  • Probeer in ieder geval je kind zoveel mogelijk in zijn eigen bed te laten. Je kind leert dat zijn eigen bed de plek is om te slapen.
  • Een vast bedritueel helpt je kind om een goed slaappatroon op te bouwen.

Als je baby 's nachts wakker wordt

Een baby wordt in de eerste maanden 's nachts meestal verschillende keren wakker. Je geeft voeding en daarna valt je kind weer in slaap. Langzamerhand gaat je kind doorslapen.

Het kan gebeuren dat je kind opeens weer 's nachts wakker wordt nadat het al doorsliep. Goede slapers kunnen een tijdlang slechte slapers zijn. Veel kinderen zijn 's nachts soms even wakker en vallen dan vanzelf weer in slaap. Andere baby's zijn juist vroeg wakker.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X