Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Nachtrust baby's

De eerste maanden worden baby’s om de paar uur wakker, omdat ze honger hebben. Of het nu dag is of nacht.

Rond de elfde week verandert dat en zal je baby langer kunnen doorslapen. Ieder kind is natuurlijk anders, en sommige kinderen slapen pas echt door als ze ongeveer 1,5 jaar oud zijn.

Wanneer is je baby moe?

Je kind is moe als hij in de oogjes wrijft, sloom en huilerig wordt en begint te gapen. Zorg dat je kind een slaapje kan doen voordat het helemaal oververmoeid is.

Wennen aan dag en nacht

Om je kind alvast aan het verschil tussen dag en nacht te laten wennen, kun je het beste ’s nachts een rustig tempo aanhouden en niet al te veel licht maken.

Na een halfjaar slaapt je baby langer door

Als je baby een halfjaar is, slaapt hij ’s nachts langer door en heeft hij overdag genoeg aan twee of drie dutjes.

Een vast ritueel voor het slapengaan

Rond een halfjaar is het goed om rond het slapengaan (vooral ’s avonds) een vast ritueel op te bouwen. Dat wil zeggen dat je alles steeds in dezelfde volgorde doet, bijvoorbeeld eerst je kind in bad doen, dan de pyjama aantrekken en daarna een verhaaltje voorlezen.

Zo leert je kind tot rust te komen. Als er dan ooit slaapproblemen komen, heb je het ritueel om op terug te vallen.

Samen slapen?

Als je je baby 's nachts graag dichtbij je wilt houden, kun je het beste het wiegje naast je eigen bed neerzetten. Dat is veel veiliger dan samen bij jou in bed slapen.

×
Waar ben je?