Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Adviezen mediagebruik baby's

Een groep Nederlandse kinderartsen adviseert om baby’s tot 2 jaar helemaal weg te houden van beeldschermen. Volgens onderzoek zijn beeldschermen niet leerzaam en kunnen baby's erdoor overprikkeld raken. Bovendien kan het led-licht van smartphones en tablets schadelijk zijn voor het netvlies. Als je van dit advies af wilt wijken, doe dit dan wel bewust. Onderstaande tips kunnen je hierbij helpen.

Speciaal voor kinderen van één jaar

Laat je kind alleen kijken naar tv of apps die speciaal voor heel jonge kinderen gemaakt zijn. Dat zijn altijd programma’s met simpele beelden, geen harde geluiden en een traag tempo, waardoor ze kunnen zien en begrijpen wat er gebeurt. Voorbeelden zijn:

  • Dribbel
  • Bumba
  • Nijntje
  • Hopla
  • Teletubbies
  • BabyTV

De bibliotheek kan je helpen om geschikte DVD’s of computerspelletjes te vinden.

Installeer de Cinekid Applab. De applab biedt een gratis selectie van apps die per leeftijd beoordeeld zijn, en dus geschikt zijn voor jouw kind.

Afspraken maken over media

Maak afspraken met je partner over wat jullie geschikte filmpjes en apps vinden. Deel deze afspraken ook met andere opvoeders van je baby zoals de oppas of familieleden.

Samen kijken

Laat je kind niet alleen met een computer, tv of tablet, maar geniet samen en gebruik taal om te vertellen wat je ziet en daar uitleg over te geven. Neem je kind op schoot, net als wanneer je een prentenboekje voorleest. Je voelt dan ook beter aan wanneer de aandacht verslapt.

Praat veel met je baby over wat je ziet

Gebruik veel taal. Jonge kinderen reageren op ‘hun’ boekjes, programma’s, apps en websites door te wijzen. Soms proberen ze te zeggen wat ze zien. Door zelf het goede woord te geven voor wat ze zien, leren ze in korte tijd veel woordjes.

Leg je kind op de buik

Leg je kind op het buikje wanner hij met de tablet bezig is. Hierdoor versterk je de rugspieren en ga je het kromgroeien van de rug tegen.

Beperk beeldschermtijd

Beperk beeldschermtijd tot vijf tot tien minuten per keer en tot maximaal twee keer per dag. Op deze leeftijd hebben kinderen nog niets aan beeldschermen. Je kunt die tijd beter gebruiken voor andere dingen die wel goed zijn voor de ontwikkeling.

Gebruik voor het slapen gaan in elk geval geen beeldschermen. Kinderen hebben voldoende rust nodig om in slaap te komen.

×
Waar ben je?