Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Hielprik bij baby's

Tussen de vierde en zevende dag na de geboorte neemt een medewerker van de jeugdgezondheidszorg of de verloskundige met een speciaal apparaatje een paar druppeltjes bloed af uit de hiel van je baby, dat heet een hielprik.

Meestal wordt de hielprik gecombineerd met de gehoorscreening, ook wel gehoortest genoemd.

Binnen zeven dagen

Wanneer binnen zeven dagen na de bevalling nog niemand voor de hielprik is geweest, neem dan contact op met het RIVM-DVP (Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma’s) in je regio.

Waarom de hielprik?

Het bloed van je kind wordt in een laboratorium onderzocht op:

  • ziekte van de schildklier;
  • ziekte van de bijnier;
  • taaislijmziekte (cystic fibrosis);
  • een vorm van bloedarmoede (sikkelcelziekte);
  • en een aantal stofwisselingsziekten.

Door deze ziekten zo vroeg mogelijk op te sporen kan ernstige schade aan de gezondheid en ontwikkeling van je kind worden voorkomen, of beperkt. Het is daarom van belang dat je kind meedoet aan het onderzoek. De meeste van deze ziekten zijn niet te genezen, maar wel te behandelen met medicijnen of een dieet.

Niet leuk, maar wel belangrijk

Deelname aan de hielprik is vrijwillig. Voordat de hielprik wordt uitgevoerd, wordt eerst om toestemming gevraagd. Meedoen aan de hielprik is gratis. De prik is op zich niet heel pijnlijk, maar je kind kan even gaan huilen. Ook van de schrik.

Geen bericht, goed bericht

Als de uitslag van het onderzoek goed is, ontvang je géén bericht. Als je dus binnen vier weken nog niets gehoord hebt, is de uitslag goed. Als de uitslag afwijkt (misschien niet goed is), ontvang je bericht van je huisarts.

Een tweede hielprik

Heel soms moet er nog een hielprik worden uitgevoerd binnen twee weken na de eerste hielprik. Over deze uitslag ontvang je altijd bericht, ook als de uitslag goed is.

Filmpje over de hielprik

Het filmpje legt uit wat de hielprik is en waarom deze wordt uitgevoerd. Op de website RIVM.nl vind je nog meer informatie.

×
Waar ben je?