Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Zintuigen

Voor de geboorte kon je baby al horen. De stemmen van jou en je partner zijn dus al bekend. Nu kan je baby ook zien wat hij hoort. Hij kan steeds scherper zien, kijkt graag naar jou en krijgt ook meer interesse in alles wat er om hem heen gebeurt.

De zintuigen zijn belangrijk voor de ontwikkeling

Zien, horen, voelen, ruiken, proeven – zintuigen zijn belangrijk voor de ontwikkeling van je kind.

  • Als kinderen bijvoorbeeld met hun rammelaar schudden, horen ze het bijbehorende geluid. Als ze dat een paar keer hebben gedaan, weten ze dat het geluid bij het schudden hoort.
  • Als je baby iets in de mond doet, leert hij hoe het aanvoelt.
  • Je kind herkent jouw geur en voelt zich daar prettig bij.

Voelen, ruiken en proeven zijn belangrijk voor de voeding. Daarmee ontwikkel je trek en smaak, en leer je happen, slikken, bijten en kauwen.

Beeldschermen en de zintuigelijke ontwikkeling

Nederlandse kinderartsen adviseren niet om jonge kinderen helemaal weg te laten bij beeldschermen. Vanaf één jaar kunnen geschikte apps en filmpjes juist heel leerzaam zijn. Artsen waarschuwen wel om de beeldschermtijd tot maximaal vijf á tien minuten per keer en tot maximaal twee keer per dag te beperken. Te veel beeldschermtijd kan het ontwikkelen van de zintuigen belemmeren.

Tot één jaar hebben baby's niets aan beeldschermen en kan het zelfs voor overprikkeling zorgen.

×
Waar ben je?