Logo Stichting Opvoeden.nl

Baby

Spraak- en taalontwikkeling bij baby's

Een baby is meteen vanaf de geboorte sterk gericht op spreken en taal. De eerste jaren gaat de taalontwikkeling dan ook razendsnel. Jonge kinderen leren taal vooral thuis. Als ouder heb je daar zelf veel invloed op.

Praat veel tegen je kind

Baby’s leren al taal voordat ze kunnen praten. Maak daarom veel contact met je baby en reageer als je kind contact met jou wil. Het is heel belangrijk dat je samen praat, samen speelt, voorleest en liedjes zingt. Probeer te begrijpen wat je kind bedoelt en praat veel met je kind. Ook al praat je kind nog niet terug, je kunt toch al een gesprekje voeren. Op die manier leer je je kind praten.

Taalontwikkeling in het eerste halfjaar

Je pasgeboren baby hoort je stem en reageert daarop. Dat is al onderdeel van de taalontwikkeling. Huilen is ook praten voor kinderen. Daarmee kunnen ze aangeven dat er iets is. Kijk goed naar je baby en probeer te begrijpen wat er is als hij huilt.

Je kind begint ook te reageren op geluiden. Het hoort je stem en reageert daarop. Het draait de ogen of het hoofd naar het geluid toe.

Vanaf 2 tot 3 maanden maakt je kind al verschillende klanken en vanaf een maand of 4 maakt het allerlei geluidjes (‘uh uh’) en begint het te kraaien. Na 6 maanden herhalen baby’s hun eigen klanken en doen ze geluiden na.

Taalontwikkeling tussen de 6 en 12 maanden

Je kind luistert steeds beter wanneer mensen praten en probeert klanken van anderen na te doen.

Vanaf 9 maanden begint je kind eenvoudige opdrachten te begrijpen en later ook uit te voeren: ‘Geef maar aan mij.’ Je kind maakt gebaren, schudt het hoofd, wijst naar mensen of dingen, knikt en wuift. Je baby reageert op liedjes, bijvoorbeeld door geluiden en gebaren te maken.

Brabbelen

Rond 1 jaar gaat je kind klanken combineren. Dat heet brabbelen. Door je reactie leert je kind dat sommige klanken te maken hebben met papa of mama. Een Nederlandstalig kind zegt meestal eerst ‘papa’ en dan ‘mama’. ‘Mama’ is moeilijker dan ‘dada’ of ‘papa’.

Vanaf 1 jaar gaat het snel. Je kind doet een gesprek na door de klanken na te bootsen die het hoort. Dat zijn meestal nog geen echte woorden, maar het klinkt al goed. Je kind doet dit ook heel serieus en vindt zelf dat het echt aan het praten is.

Een kind van 1 jaar

Vanaf 1 jaar gaat je kind steeds meer woorden zeggen.

  • Je kind begrijpt eenvoudige opdrachten als: ‘Pak de bal.’
  • Het brabbelt veel en gevarieerd. Dit gebrabbel klinkt als de taal die je zelf spreekt.
  • De meeste kinderen kunnen al ‘papa’ en ‘mama’ zeggen.
  • Kinderen reageren nu op hun naam.

Meer weten over de taalontwikkeling van je peuter?

Als je vragen hebt over de spraak- en taalontwikkeling van je baby, ga dan naar het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) bij jou in de buurt.

Ook op de website KindenTaal.nl van de Nederlandse Vereniging van Logopedie en Foniatrie vind je meer informatie.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X