Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Vaste voeding voor baby's

Na een maand of vier kan je baby langzamerhand vaste voeding gaan eten. Je kunt nu al beginnen met allerlei soorten voeding. Wanneer je zo veel mogelijk verschillende dingen uitprobeert, went je baby aan allerlei smaken. Wees voorzichtig, want baby’s mogen nog niet alles eten.

Starten met vaste voeding

In de periode van 4 tot 6 maanden kun je, als je kind en jij eraan toe zijn, beginnen met een paar kleine hapjes: oefenhapjes voor beginners. Ze komen nog niet in de plaats van borst- of flesvoeding.

Het eerste hapje

Het eerste hapje is vaak een geprakt groente- of fruithapje, of pap met een lepel. Andere mogelijke oefenhapjes zijn kleine stukjes brood zonder korst, een beetje geprakte aardappel, rijst of bijvoorbeeld een hapje gemalen vlees of vis.

Pap

Pap kun je maken met warme opvolgmelk. Je kunt het best beginnen met fijnere soorten papgranen, zoals meel of bloem. Later kun je de wat grovere soorten gebruiken. Je kunt pap in een fles geven, maar je kunt het ook eens proberen met een lepeltje. Je kind kan hierdoor leren kauwen.

Babyhapjes vanaf 7 maanden

Vanaf de leeftijd van 7 maanden kun je beginnen met het geleidelijk vervangen van de melkvoeding door bijvoeding. Je kunt er nu ook een broodkorstje bij geven. Zo leert je kind kauwen, ook als het nog geen tanden en kiezen heeft. Je kleintje bijt en sabbelt met de kaken. Dat is goed voor de mondspieren. Verder ga je gewoon door met de kleine oefenhapjes, alleen prak je ze nu iets minder fijn.

Broodbeleg

Je kunt een klein stukje brood besmeren met margarine. Je hoeft nog niet meteen beleg te geven, maar het kan wel. Geef dan bijvoorbeeld jam, appelstroop, kwark of vruchtenmoes.

Babyhapjes tussen 10 tot 12 maanden

Vanaf 10 tot 12 maanden leert je kind uit een beker drinken en leert het eten met een lepel. Je kind gaat nu echt maaltijden eten.

Warme maaltijd

Een voorbeeld van een maaltijd is een groentehapje met aardappel, rijst en een beetje vlees of vis.

  • Kook, bak of stoof goed gaar. Prak het hapje met een vork.
  • Voeg aan de maaltijd eventueel een theelepel olie of een klontje zachte margarine toe. Onverzadigde vetten zijn goed voor je kind en het maakt het eten ook wat smakelijker.
  • Het is beter om geen zout aan het eten van je baby toe te voegen, omdat de nieren van kinderen jonger dan anderhalf jaar nog niet zo goed werken.
  • Misschien lust je kind ook een toetje, bijvoorbeeld een beetje magere yoghurt, maar je kunt ook borstvoeding geven als toetje of als besluit van de dag.

Tussendoortjes voor baby’s

Het is beter om je kind tussendoor niet te veel te laten eten. Het moet tenslotte genoeg eetlust overhouden voor de maaltijden. Je kunt het best op een vast moment iets tussendoor geven. Je kind leert daardoor dat het alleen op die tijden iets krijgt.

Gezonde tussendoortjes zijn bijvoorbeeld fruit, een soepstengel, rozijntjes, kleine tomaatjes, een wortel of stukjes komkommer.

Is je kind toe aan vaste voeding?

Wanneer je problemen ervaart bij het voeden van je baby of als je vragen hebt over voeding, ga dan naar je huisarts of naar het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) bij jou in de buurt.

Handige app

GezondGroeien - Met de app van het Voedingscentrum kun je de groei en ontwikkeling van je kind in je buik en de eerste jaren daarna volgen.

×
Waar ben je?