Logo Stichting Opvoeden.nl

Baby

Vieze oogjes

Het gebeurt wel eens dat een baby een vies, tranend oogje krijgt. Dat begint vaak met een verstopt traanbuisje.

Het traanvocht kan dan niet weg en het oogje ‘loopt over’. Soms zit er pus in het traanoogje. De randen van de oogleden zijn rood, geïrriteerd en kunnen jeuken. Er kunnen korstjes ontstaan op de oogleden en wimpers. Door een infectie ontstaat een ontsteking aan de rand van het ooglid.

Wat kun je doen als je baby vieze oogjes heeft?

  • Maak ’s morgens en ’s avonds de ogen schoon met een steriel gaasje dat je dept in gekookt en afgekoeld water, en veeg de dichte oogleden af, van de buitenkant naar de neus toe.
  • Verwijder voorzichtig de korstjes door van buiten naar binnen te wrijven. Gebruik daarbij steeds een schoon gaasje.
  • Doe dit niet vaker dan twee keer per dag en gebruik niet te veel water, anders gaat het bindvlies van het oogje irriteren.

Eventueel kan de huisarts zalfjes of oogdruppels met antibiotica voorschrijven. Als het oogwit rood is, raadpleeg dan in ieder geval je huisarts.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X