Logo Stichting Opvoeden.nl

Baby

Hartruis

Het komt regelmatig voor dat jeugdartsen of huisartsen bij het luisteren naar het hart van baby’s een hartruisje ontdekken. De oorzaken zijn verschillend. Meestal is het ruisje onschuldig (ook wel functioneel genoemd). Het ontstaat door wervelingen van bloed in het hart. Die wervelingen kunnen bij baby’s gemakkelijker ontstaan doordat ze een snellere hartslag hebben dan volwassenen en de vaten bij het hart nog scherpere bochten maken. 

Oorzaken van hartruis

Een hartruis kan ook ontstaan doordat het bloed door een vernauwing moet stromen. Dan is de kans groter dat er een afwijking is. Voorbeelden van afwijkingen zijn een gaatje in het hart en een afwijking aan de hartkleppen of aan de grote vaten. In Nederland worden per jaar ongeveer 1500 kinderen geboren met een hartafwijking.

Wat doet de jeugdarts?

Als de jeugdarts een ruisje hoort, zal hij of zij je vragen hoe het verder met je baby gaat. De jeugdarts wil bijvoorbeeld weten of je baby sneller moe is als hij aan de borst of uit de fles drinkt, of de kleur van het gezicht en de ademhaling normaal zijn en of hij snel zweet. Bij een onschuldig ruisje is alles normaal. De arts zal ook vragen of er aangeboren hartafwijkingen in de familie voorkomen. Verder kijkt de jeugdarts of de baby goed groeit.

Wanneer is er verder onderzoek nodig?

Als de jeugdarts of de huisarts twijfelt of het niet vertrouwt, volgt er een verwijzing naar een kinderarts of een kindercardioloog. Vervolgens kunnen er dan een hartfilmpje (ECG) en een hartecho worden gemaakt om de oorzaak van het ruisje op te sporen. Meestal is er niets ernstigs aan de hand. In een heel enkel geval moet het kindje worden geopereerd.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X