Logo Stichting Opvoeden.nl

Baby

Bloedarmoede

Als je kind bloedarmoede heeft, wordt er te weinig zuurstof naar de spieren en andere organen en weefsels vervoerd. Daardoor voelt je kind zich snel moe en uitgeput.

Hoe ontstaat bloedarmoede?

  • Bloedarmoede kan ontstaan door een hevige bloeding, bijvoorbeeld door een ongeval. Er is dan letterlijk eventjes te weinig bloed in het lichaam.
  • En andere oorzaken kan zijn dat het lichaam te weinig rode bloedcellen aanmaakt, bijvoorbeeld door een tekort aan ijzer of aan vitamine B12.
  • Bloedarmoede kan ook ontstaan doordat het lichaam de rode bloedcellen te snel afbreekt.
  • En het is mogelijk dat er iets mis is met de hemoglobine in het bloed. Hemoglobine is een ijzerhoudend eiwit dat in de rode bloedcellen zit en dat zorgt voor het zuurstoftransport in het lichaam.

Wat zijn de symptomen van bloedarmoede?

Als je kind bloedarmoede heeft, voelt het zich snel moe en uitgeput. Het voelt zich waarschijnlijk ook snel duizelig. Je kind krijgt een bleke huid en kan last hebben van oorsuizingen, kortademigheid en hartkloppingen.

De behandeling van bloedarmoede

Allereerst is het belangrijk dat de huisarts met een onderzoek aantoont of je kind inderdaad bloedarmoede heeft. De behandeling hangt af van de oorzaak van de bloedarmoede.

Meestal lukt het wel om het zuurstoftekort in het bloed weer op peil te brengen via bepaalde voeding met extra ijzer of vitamine B12, zoals vlees, kiwi’s, broccoli en sperziebonen.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X