Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Flesvoeding klaarmaken

Je kunt flesvoeding het best per fles klaarmaken. Flesvoeding wordt ook wel 'kunstvoeding' of 'zuigelingenvoeding' genoemd. Als je flesvoeding klaarmaakt, was dan eerst je handen.

Gebruik schone flesjes

Spoel direct na het drinken de fles en speen om met koud water. Je kunt de fles en speen later in heet sop goed schoonmaken. Of doe de fles en speen in de afwasmachine op minimaal 55 graden, op een lang wasprogramma. Zet de fles en speen ondersteboven op een droge, schone doek te drogen.

Gebruik schoon water

Je kunt voor flesvoeding koud kraanwater gebruiken. De fles kun je daarna opwarmen met een flessenwarmer, een pan water of de magnetron. Het is dus niet nodig om het water eerst te koken.

Het gebruik van warm kraanwater wordt afgeraden. Metalen van bijvoorbeeld de boiler of de CV kunnen makkelijker opgenomen worden in warm water. Water dat uit loden leidingen komt, kun je beter helemaal niet gebruiken. Spoel nieuwe leidingen en kranen de eerste drie maanden elke ochtend twee minuten door voor je het water gebruikt.

Gebruik de juiste hoeveelheid melkpoeder

Het is belangrijk dat je de fles klaarmaakt volgens de instructie die op de verpakking staat. Doe niet meer poeder in de fles dan voorgeschreven. Daar wordt je kind dik van en het kan moeite krijgen met poepen.

Roeren en niet schudden

Om de melkpoeder goed met het water te laten mengen is het belangrijk om de poeder door het water te roeren of de fles te zwenken (rustig wenden, keren). Dus niet schudden. Door het schudden komen er luchtbelletjes in de voeding die bij je baby voor krampjes kunnen zorgen.

Flesvoeding bewaren en opwarmen

Klaargemaakte voeding kun je maximaal 8 uur in de koelkast bewaren, als de koelkast kouder is dan 4 graden.

Voel na het opwarmen of de melk niet te warm is door een druppel uit de fles op je pols te laten vallen. De flesvoeding mag niet warmer worden dan 30-35 graden.

Let op: Warm nooit restjes voeding opnieuw op! Daar zitten bacteriën in waar je baby ziek van kan worden.

×
Waar ben je?