Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Moedermelk bewaren

Als je kolft, kun je een voorraad moedermelk aanleggen. Dat is handig voor als je er zelf even niet bent of voor als je weer gaat werken. Als je af en toe alvast oefent met het kolfapparaat, kun je al snel beginnen een voorraadje aan te leggen.

Waar bewaar je de moedermelk in?

  • Schone flesjes.
  • Kunststof bakjes.
  • Speciale borstvoedingzakjes.

Kleine porties bewaren is handig, omdat je dan nauwkeurig uit de vriezer kunt halen wat je nodig hebt.

Moedermelk invriezen

  • Zet de afgekolfde melk op je werk of thuis meteen in de koelkast. Op die manier voorkom je dat de melk bederft en blijven de kostbare voedingsstoffen zo goed mogelijk bewaard.
  • Neem de melk in een koeltas van je werk mee naar huis.
  • Bewaar de melk achter in de koelkast, niet in de deur. Achterin blijft de melk het best gekoeld.
  • In de koelkast kun je afgekolfde moedermelk maximaal drie dagen bewaren bij een temperatuur van 4 graden of lager.
  • In de vriezer kun je afgekolfde moedermelk maximaal zes maanden bewaren bij een temperatuur van -18 graden of lager.

Tip: plak altijd een etiket op het zakje of flesje afgekolfde melk met de datum waarop je de melk hebt gekolfd. Dan weet je zeker of je de melk nog kunt gebruiken.

Moedermelk ontdooien

Ingevroren melk kun je laten ontdooien in de koelkast, buiten de koelkast op kamertemperatuur, of in een flessenwarmer (als je haast hebt).

Is de melk helemaal ontdooid, dan kun je hem nog 24 uur in de koelkast bewaren. Je kunt deze melk niet opnieuw invriezen! Ook melk die is opgewarmd maar niet binnen een uur opgedronken, moet je weggooien.

×
Waar ben je?