Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Als borstvoeding geven niet goed gaat

Het kan zijn dat het geven van borstvoeding niet goed lukt, dit kan door verschillende dingen komen.

Spugen

Een beetje spugen na het drinken is normaal, vaak heeft je baby dan iets te veel gedronken. Als het spugen gepaard gaat met veel huilen kan het ook zijn dat je kind last heeft van reflux. Dit is het terugvloeien van de maaginhoud in de slokdarm, omdat de sluitspier tussen de maag en de slokdarm nog niet goed ontwikkeld is. Overleg met het consultatiebureau als je je zorgen maakt.

Spruw

Drinkt je baby slecht? Laat hij de borst vaak los of huilt hij veel? Dan heeft hij misschien last van spruw. Spruw is een schimmelinfectie. Het ziet eruit als witte aanslag of witte vlekjes op de tong of in de mond. Overleg met je huisarts wat je kunt doen.

Kort tongriempje

Als het drinken niet goed lukt, kan het ook zijn dat je baby een te kort tongriempje heeft. Je baby kan zijn tong niet goed naar voren steken en daardoor de tepel niet goed in de mond nemen. Bespreek dit met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) (consultatiebureau) bij jou in de buurt.

Pijnlijke borsten of tepels

Als je last hebt van pijnlijke borsten of tepels kan dat door meerdere oorzaken komen, bijvoorbeeld stuwing of een borstontsteking. Het kan ook komen doordat je kind de tepel niet goed in de mond neemt. Vraag hierover op tijd advies aan je huisarts, het consultatiebureau of een lactatiekundige.

Weinig melkproductie

Voor voldoende melkproductie is nabijheid met je baby belangrijk. Ook de manier van aanleggen speelt hierbij een rol. Als je ondanks voldoende huid-op-huid contact een vermoeden hebt van te weinig melkproductie of je hebt vragen over het aanleggen, bespreek dit dan met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

Overgaan op flesvoeding?

Als de borstvoeding niet goed gaat of je het zelf niet handig of prettig vindt, kun je de borstvoeding afbouwen en je kind laten wennen aan de fles. Maar je kunt ook gaan kolven, zodat je je kind toch moedermelk kunt geven. Als je verandert van voeding, overleg dit dan altijd even met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

×
Waar ben je?