Baby
Baby optillen mood picture

Baby optillen

Til je baby liever niet op onder zijn oksels, maar leg een hand onder zijn nekje en een hand onder z’n billetjes. Dat geeft hem een veilig gevoel en zo bouwt hij vertrouwen op.

Een veilig gevoel

In de baarmoeder was weinig ruimte. Na de geboorte is je baby terechtgekomen in een grote ruimte. Daarin kan hij zich verloren voelen. Het is dus belangrijk om de ruimte om hem heen kleiner te maken. Bijvoorbeeld door je baby te laten slapen in een slaapzak, maar ook door de manier waarop je hem optilt.

Niet onder de oksels optillen

Als je je baby onder de oksels oppakt, bungelen zijn lijf en benen in de lucht. Dat voelt voor je kind alsof het in een achtbaan zit. Je baby heeft geen idee wat er gaat gebeuren. Misschien verstijft hij wel van schrik. Zorg er dus steeds voor dat je baby zich geborgen voelt.

Contact maken

Praat tegen je baby voordat je hem of haar oppakt. Noem je baby’s naam en vertel wat je gaat doen: “Hallo Stijn, ik ga je uit bed tillen.” Langzaam aan krijgen deze woorden betekenis voor je kind. Het gaat herkennen wat er gaat gebeuren. En dat voelt veilig.

Zo til je je pasgeboren baby goed

Til je baby op door een hand onder zijn billen te schuiven; je duim rust in zijn lies. De hand onder de bil is van de arm waar je baby in komt te liggen. Je andere hand leg je onder de schouderbladen, zodat je daarmee de nek en bovenrug ondersteunt.

Neerleggen doe je op dezelfde manier. Laat eerst de billen de ondergrond raken en laat daarna het lijf en hoofd voorzichtig zakken.

In een filmpje wordt veel duidelijker hoe je je baby tilt en draagt dan we het in woorden kunnen vertellen. Bekijk dus dit filmpje van De Kleine Prins over het tillen en dragen van een pasgeboren baby:

Ondersteun het hoofd

Je jonge baby kan zijn zware hoofd zelf nog niet rechtop houden. Het is belangrijk dat je het hoofd dus ondersteunt bij het tillen en dragen.

Je baby regelmatig wakker op de buik leggen terwijl je erbij bent, is ook belangrijk voor het oefenen van de nekspieren.

Tillen van een iets oudere baby

Is je baby twee maanden of ouder, dan til je hem of haar het best op met een draai. Hierbij gebruikt je baby namelijk ook zelf de spieren. Heeft je kind een voorkeur om naar links of rechts te kijken? Krijgt het daardoor misschien zelfs een scheef hoofdje? Dan is het goed om je kind bij het tillen juist de andere kant op te draaien. In dit filmpje zie je hoe dat gaat: