Mijn kind wordt gepest

Gepest worden kan veel pijn doen. Als jouw kind gepest wordt, is het belangrijk om snel iets te doen. Maar hoe kun je het beste helpen?

Het pesten stoppen

Als je kind gepest wordt, is het belangrijk om goed op te letten, er voor je kind te zijn en samen te zoeken naar manieren om het pesten tegen te gaan. Wat je verder kunt doen is bijvoorbeeld:

Praat met je kind

Stel open vragen en geef je kind de kans het hele verhaal te vertellen. Vraag bijvoorbeeld hoe vaak het gepest wordt, hoe lang het al duurt, en hoe je kind ermee omgaat. Voer het gesprek op een vertrouwde en rustige plek. Of tijdens een gezamenlijke activiteit, zoals fietsen of spelen. Merk je dat je kind overgaat op een ander onderwerp? Misschien heeft het tijd nodig. Laat het onderwerp dan rusten en pak het op een ander moment weer op.

Bedenk samen hoe jullie het pesten kunnen stoppen

Je kind is misschien bang dat ingrijpen het alleen maar erger maakt. Laat weten dat je dat begrijpt. En kies samen voor een oplossing waarvan jullie allebei denken dat die zal  werken.

Praat met iemand uit de omgeving waar je kind gepest wordt

Als dit op school is, praat dan met de leerkracht, anti-pestcoördinator of vertrouwenspersoon. De school, of bijvoorbeeld de sportvereniging, is verantwoordelijk voor een veilige omgeving en kan helpen het pesten te stoppen. Doe dit wel in overleg met je kind. En vraag de school of trainer ook om met je kind te overleggen over wat ze kunnen doen om het pesten te stoppen.

Aangifte doen bij een gevaarlijke situatie

Duurt het pesten al heel lang en lukt het niet om via de school of andere organisatie een oplossing te vinden? Of is er een gevaarlijke situatie ontstaan zoals stalken, dreiging of afpersing? Dan kun je contact opnemen met de politie en mogelijk aangifte doen. Neem dan bewijsmateriaal mee, voor zover dat er is. Bijvoorbeeld screenshots of e-mails bij online pesten.

Online pesten

Er wordt ook online gepest. Online pesten gebeurt meestal door iemand uit de omgeving. Het pesten vindt dan ineens niet alleen plaats op school of op straat, maar ook thuis, via internet. Ook dan gelden dezelfde tips: praat met je kind, luister naar het verhaal dat het te vertellen heeft en bedenk samen oplossingen. Praat ook met iemand van de school of club waar degene die pest ook op zit. Wat je verder kunt doen:

  • Vertel je kind dat het geen schuld heeft aan het pesten.
  • Verbied je kind niet om het internet te gebruiken, maar kijk wat er nog wel mogelijk is zonder last te hebben van het pesten. Blijf praten met je kind over wat er online gebeurt en op welke platforms het actief is. Meer hierover lees je in het dossier Mediaopvoeding.
  • Neem je kind serieus, maar kijk ook of de zorgen terecht zijn. Misschien is een bepaald bericht niet speciaal voor je kind bedoeld, of niet kwetsend bedoeld.

Daarnaast kun je met je kind praten over het volgende:

  • Probeer te praten met degene die pest. Soms hebben pesters niet door dat wat ze doen onaardig kan overkomen.
  • Werkt praten niet? Blokkeer dan het account van de pester.
  • Gaat het pesten door? Reageer niet op pestberichten, hoe moeilijk dat soms ook is.
  • Bewaar screenshots, e-mails en andere berichten als bewijsmateriaal. Als de situatie uit de hand loopt en je aangifte wilt doen bij de politie, dan heb je bewijsmateriaal nodig.
  • Geef aan dat je kind bij jou terechtkan. Als je kind niet alles met jou wil bespreken, moedig het dan aan om ook te praten met vrienden. Of iemand anders die het vertrouwt. Het is belangrijk dat je kind zich niet eenzaam gaat voelen en weet dat het er niet alleen voor staat.
  • Breng de beheerder van de website op de hoogte. Vraag of mogelijke foto's of filmpjes verwijderd kunnen worden. Platforms als Instagram hebben vaak een functie voor het rapporteren van berichten. Vaak kun je ook in het Helpcentrum een melding maken van lastigvallen, pesten of intimidatie.

Ook kan het helpen om met je kind te praten over mediagebruik. Wat kun je beter niet online zetten? Meer hierover lees je in het dossier Mediaopvoeding.

Weerbaarheid

Kinderen die gepest worden, hebben vaak last van onzekerheid. Weerbaarheid kan je kind helpen om voor zichzelf op te komen. Kijk ook eens op de pagina Hoe maak ik mijn kind weerbaar tegen pesten?. Onthoud dat pesten een groepsproces is, waar je kind geen schuld aan heeft. Het is belangrijk om je kind te laten weten dat het pestgedrag niet aan zichzelf ligt.

Pesten kan er ook voor zorgen dat je kind zich zo eenzaam en minderwaardig voelt, dat het aan zelfmoord gaat denken. Lees op  Lees op deze pagina wat je kunt doen als je je hier zorgen over maakt. 

Praten helpt

Denk jij aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem via de chat op de site 113 of telefonisch via 113 of 0800 - 0113.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders